Ki van még itt

Oldalainkat 4 vendég és 0 tag böngészi

Társoldalak

BÁNYAMÚZEUM SALGÓTARJÁN
 

Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum áttekintést nyújt a bányáról és berendezéseiről. Emelett felszíni géppark és bányatörténeti kiállítás is látható. A múzeum 1965-ben nyitotta meg kapuit a József-lejtősakna1951-ben elhagyott, de épségben maradt vágatrendszerében. Itt megtekinthetők a ma már muzeális bányagépek -rakodók, szénfejtők - a bemeneti tárlórész, a lejtős szállítóvágat, a homokkőbe vágott, biztosítás nélküli vágatrész is.

Az udvaron kialakított ipari skanzen bemutatóján 1986 óta láthatók a szállítóeszközök: mozdonyok, csillék, vagonok. A bányajárásra vállalkozókat egy harangláb és a lármafa (klopacska) köszönti.

Állandó kiállítások: föld alatti bányamúzuem, Bányász emlékpark, Külszíni géppark, Szénbányászat Nógrád megyében a kezdetektől 1946-ig.


Nyitvatartás: 

kedd-vasárnap 9.00-15.00

Belépőjegyek:

felnőtt 800 Ft

diák, nyugdíjas 400 Ft

 

KÁLVÁRIA
 

1949-ben szentelték fel a Pipishegy déli lejtőjénél a Karancs-völgye felé tartó katlan szélén. Itt található a Trianoni emlékmű, egy kisebb kereszt és a 12 Stáció. 1991-ben kiemelt látnivalóvá nyilvánították és maga a pápa is felavatta az emlékművet. 2008-ban újabb restaurációt hajtottak végre és új kereszt került a régi fakereszt helyére.
 


 


URÁNIA CSILLAGVIZSGÁLÓ  

A Salgótarján peremén lévő csillagvizsgáló három szintes épületében jelentősnek mondható szakkönyv- és folyóirattár található. A csillagvizsgáló főműszere egy 320/1450 mm-es Newton távcső, amely az épület harmadik szintjét képező forgatható kupolában került elhelyezésre. A villás szerelésű óragépes, mindkét tengelyén finommozgatással és órakörökkel ellátott távcső bemutatási, észlelési célokat szolgál. Távcsöves bemutatók alkalmával különféle nagyításokban láthatók a Hold kráterei, a bolygók, az Univerzum galaxisai, és a csillagos égbolt megannyi érdekessége.
 

 

NYITVATARTÁS:

Sötétedéstől (19 óra) derült égbolt esetén elsősorban pénteki és

szombati napokon.

Szakmai programok alkalomszerűen, szakköri foglalkozások:

szombati napokon 18 órától.

Csoportok látogatása a hét bármely napján előzetes (min. 48

óra) bejelentkezés alapján.

 

Cím: 3100 Salgótarján, Gedőc tető, Gedőci utca 36.

Kezelő: Könnyű József

tel: 32/310-250; 30/910-88-68 

Előzetes bejelentkezés szükséges.