Ki van még itt

Oldalainkat 110 vendég és 0 tag böngészi

Társoldalak

SALGÓI VÁR

 

A Medves-fennsíkon, Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése: fénylő, ragyogó.

 

        

 

Salgótarján ezeréves történetének legromantikusabb tanúja a 625 méter magas bazaltkúp tetejére épített Salgó várának maradványa. Az elmés elhelyezésű, ötszögű bástyából a vár keleti és déli oldala is védhető volt, vízgyűjtő medencéje a várvédők életét menthette meg, egykori lakószobájának falai mindmáig dacolnak az idő múlásával. Királyok, főurak birtokolták a várat, de nevét a 19. század lánglelkű magyar lírikusa, az 1848-as szabadságharc költője, a csatatéren elhunyt Petőfi Sándor tette ismertté Salgó című versével. Az öregtoronyból pompás kilátás nyílik a környékre, a várhegy közelében pedig mesés sziklaképződményeket, változatos lávaformákat csodálhatunk meg.

 


 

A Salgói és Somoskői vár közötti utat Petőfi-sétánynak is nevezik. A táv 2,2 km, enyhén lejt, menetidő: 35 perc.

 

BOSZORKÁNYKŐ

Salgó várától déli irányba haladva, néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán  igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat stb. Ez utóbbi a bazalt egy jellegzetes mállási formája. A sziklagerinc K-i fala közel függőleges, ez az egykori törésvonal természetes úton kibontódott fala, ami elérheti a 15-20 m magasságot is.

 

 

A néveredethez kapcsolódó monda szerint itt  szabadultak meg a boszorkánysággal megbélyegzett asszonyoktól.

 

SOMOSKŐI VÁR

A magyar és szlovák határon Szlovákia területén helyezkedik el a somoskői vár. A vár északi oldalán találjuk a bazaltömlést. A csaknem 500 méter magasságból kihajló mintegy 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el. A bazaltömlés a szlovák oldalról, Bükkrétpusztáról kiinduló geológiai tanösvény része is egyben.

A vár alatt található a Petőfi-kunyhó Petőfi Sándor 1845. június 12-ei látogatására utal.

 

        

 

  

SOMOSKŐI VADASPARK 

A Somoskői Vár alatt, közvetlenül a szlovák határ mellett fekszik a 15 ha-os vadaspark. A vadasparkban dámok, muflonok, őzek és vaddisznók természetes környezetben láthatók. A vadaspark oktatás, kutatás és bemutatás célját szolgálja kultúrált kilátókkal és lesekkel szakszerű idegenvezetéssel.

 

 

 

FÜLEKI VÁR

A füleki vár egy 65 méter magas, északi oldalán igen meredeken emelkedő vulkáni kúpra épült meg a XIII. század első felében. Három részre tagolható: alsó, középső és felső várra. 

 

       

 

Salgótarján városától északi irányban, a somoskőújfalui átkelőnél átlépve a magyar-szlovák határt, alig 13 km-re találhatjuk Fülek (Filakovo) városát, amely fölött már messziről láthatóan emelkedik a magasba a  füleki vár.